Böbrek enfeksiyonu genellikle idrar yolunda oluşan bakteriler doğrultusunda meydana gelmekte olan enfeksiyon dağılması üzerine başlamaktadır. Meydana gelen bakteriler bir böbreğe veya daha sonrasında ilerleme durumu söz konusu ise her iki böbreğe de bulaşma riski oldukça yüksektir.
Tıp dilinde pyelonefrit adıyla bilinen böbrek enfeksiyonu oldukça ağrılı bir hastalıktır. Bu hastalığa uğrayan birçok kişi evde tedavisini sürdürmekte olup, aksi halinde böbreklerde, idrar ve mesane yapısında oluşan ileri derece problemlerde mutlaka hastanede tedavi görmeniz önerilmektedir.
Eğer hamileyseniz veya 60-65 yaşında ve ağrılarınız oldukça etkiliyse mutlaka tedavinizi hastanede görmeniz ön görülmektedir. Herkesin merak ettiği böbrek enfeksiyonu neden ve hangi yollardan ulaşmaktadır sorusuna hemen aşağıda maddeler halinde verilmiş faktörler içerisinde yer almaktadır.
Böbrek enfeksiyonu kimlerde görülür?
- Şeker hastaları (diyabet).
- Kişilerde yumurtalık kistlerinin bulunması.
- Sıkça cinsel ilişkiye giren kişilerde.
- Doğum kontrolü için sıkça sperm öldürücü kullanan kişilerde.
Böbrek enfeksiyonunun belirtileri nelerdir ?
Böbrek enfeksiyonunu kapmış olan bir kişi, kendini haddinden fazla rahatsız ve hasta hissetmektedir. Bu belirtiler genellikle birkaç saat üzerinde seyrederken bir takım insanda ise gün boyu süren ağrılar görülmektedir. Bu ağrılar içerisinde bulunan kusma, mide bulantıları, yüksek ateşlenme, sırtta ve böbrek alanında ağrılar, yan taraflarda oluşan sancılar veya ishal gibi rahatsızlıklar yer almaktadır.
Bir diğer belirti ise, gün içerisinde diğer günlere nazaran daha sık idrar yoğunluğu görülmekle beraber idrarı bırakma esnasında yanıcı bir ağrı hissedilmektedir. Bunun yanı sıra idrarın çıkma esnasında koyu veya farklı renklerde çıkabilme olasılığı vardır.
Özellikle yaşını almış kişilerde idrar kokusu fazladan bir ağır koku ile hissedilmekte. Bu ağrıların yanı sıra birçok kişide ise böbrek enfeksiyonu bazen ağrısız bir şekilde ilerlemektedir. Apandisit, pelvik enflamatuar, veya böbreğinizde oluşan taşlanmalarda böbrek enfeksiyonunu tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.
Eğer sizde bu hastalığın şüphesindeyseniz mutlaka en kısa zamanda hastaneye giderek kan ve idrar tahlili yaptırın ve akabinde doktorunuza danışarak bilgi edinin. Doktorunuzun sağlığınız açısından ekstra olarak röntgen, ultrason veya tomografi gibi tahlillerinde istenmesi durumunda mutlaka tüm tahlillerinizi yaptırın.