narkolepsi nedir

Narkolepsi nedir?

Narkolepsi, kontrol edilemeyen uyku nöbetleri ile karakterize olan ve genellikle önceden tahmin edilemeyen, günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkan şiddetli uyanıklık dönemleri ile başlayan ve nadir görülen bir uyku bozukluğudur. Hastalar, uyurgezerlikleri nedeniyle büyük semptomlar yaşadıklarının farkında değillerdir ve kötü uyku alışkanlıkları kendilerini nedeniyle depresif hissedebilirler. Doktorlar narkolepsi hastalığının semptomlarını tedavi edebilmelerine rağmen, etkili bir uyanıklık uyarıcısı üreteci olmadan hastayı tam olarak iyileştirememektedirler.

Narkolepsi Tedavisi

Narkolepsi belirtileri tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çoğu durumda, hastalık, hastalar majör semptomlar göstermeden önce yıllarca sürer. Narkolepsi, kontrol edilmesi zor olan ani ve beklenmedik uyku atakları ile karakterizedir. Bu katapleksi nöbetlerini hipnopompik uyanışlar olarak bilinen kısa uyanışlar takip edebilir. Bu uyanışlar genellikle kısa sürelidir ve buna bir dejavu hissi eşlik edebilir. Sonunda, uyanıklık dönemleri daha sık hale gelir ve daha uzun sürer.

Doktorlar, bu uyku bozukluğunu tedavi etmekte güçlük çekmektedir. Bunun nedeni bu durumdan muzdarip hastaları tam olarak uyandıramamalarıdır. Ancak uygun bir teşhis ve tedavi sonucunda hastalar çoğu zaman birçok olumlu değişiklik yaşar. Ayrıca, narkolepsi hastalığı olan bazı kişiler sadece olumsuz özellikle taşımayıp aynı zamanda araç kullanabilir, ofis işlerini yapabilir ve uyanıklık gerektiren diğer işleri de yapabilir.

Uyku Bozukluğu Hastalığı

Ne yazık ki narkolepsili birçok hasta, tekrarlayan uyku epizodları nedeniyle yaşadıklarının farkında değil. Gerçekten uyurken uyanık olduklarına inanabilirler. Bu, somnambulizm olarak bilinir ve hastalığın yaygın bir belirtisidir. Ayrıca, narkolepsi hastalığı olan kişiler ciddi uyku bozuklukları yaşayabilir. Ancak çoğu zaman uykusuz olduklarının farkındadırlar. Sonuç olarak, iyi bir gece uykusu alamamanın bir sonucu olarak kendilerini şaşkın hissedebilir ve aşırı depresyondan şikayetçi olabilirler.

Doktorlar tipik olarak narkolepsi semptomlarını, reçeteli ilaçlar ve klinik tedavilerle tedavi edebilirler. Bununla birlikte, vücudun uyanıklık uyarısına karşı doğal direnci nedeniyle altta yatan hastalığın tedavisi neredeyse imkansızdır. Ayrıca bu bozukluk hakkında çok az araştırma var ve hastaları tedavi etmek veya bozukluğun kendisini araştırmak için çok az uzman bulunmaktadır. Buna rağmen neyse ki çoğu hasta, tam gelişmiş katapleksi yaşayanlarla karşılaştırıldığında sadece küçük semptomlar yaşar.

Tags:

Leave a Reply